top of page

Kisokos

A klímaberendezésről
 

A klímaberendezés feladata: hűtés és fűtés
 

A hétköznapi mono split klímaberendezés fő elemei:

– kompresszor,

– kondenzátor,

– fojtó adagoló szerv,

– elpárologtató,

– kalorikus csővezeték,

– hűtőközeg,

– hűtőgép olaj
 

A kompresszor feladata a komplimálás, az alacsony nyomású alacsony hőmérsékletű hűtőközeg közvetítése, továbbítása, melynek során a sűrítés hatására megnő a hűtőközeg hőmérsékelete és nyomása. Fontos, hogy hűtőközeg gáz halmazállapotban legyen a kompresszorban, mert folyadékütés alakulhat ki benne.
 

A gáz halmazállapotú hűtőközeg a kondenzátorba kerül, ahol a ventillátor segítségével az átáramló levegő a közeget visszahűti, ami cseppfolyós állapotba kerül, majd fojtó adagoló szerven keresztül elhaladva a nyomása lecsökken és megkezdi az elpárlogást és a belső levegő hőcserélését, aminek következtében a saját hőjét leadja, a szoba hőmérsékletéből pedig hőt vesz fel. Ennek hatására ismételten gáz halmazállapotban halad tovább a kompresszor felé, ahol a körfolyamat folyamatosan ismétlődik.
 

Egy váltószeleppel a körfolyamat megfordítható, így a klíma berendezéssel fűthetünk is.
 

A mai modern légkondicionáló berendezések és hőszivattyúk alkalmasak teljes értékű hűtési és fűtési megoldást biztosítani a lakásban vagy a családi házban. Ezen rendszerek kiépítési költsége sokkal gazdaságosabb, mint a gázfűtésé, nincs szükség kéményre, radiátorokra, kazánra, külön engedélyeztetési eljárás lefolytatására és a kivitelezés – felméréstől a beüzemelésig – akár egy hét leforgása alatt megvalósulhat. Az elvárt hőmérséklet szabályozása mindösszesen egy készülékkel megoldott, a fenntartás pedig akár 20-35%-kal olcsóbb.
 

A SCOP (teljesítmény együttható) és az SEER (energia hatékonysági arány) a légkondicionáló berendezések fűtési és hűtési hatékonyságát írja le.
 

SCOP mutató: Fűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hányszoros fűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramhoz képest, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.
 

SEER: Hűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramhoz képest, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.
 

Az adott fűtési vagy hűtési teljesítmény generálásához szükséges elektromos energia arányát fejezik ki. Ez alapján, ha egy légkondicionáló berendezés 5kW hőt termel 1kW elektromos energiából, annak SCOP értéke 5,0. Hasonlóan, ha egy légkondicionáló berendezés 5kW hűtőteljesítményt termel 1kW elektromos energiából, annak SEER értéke 5,0. Minél magasabb a SCOP és SEER érték, annál energiahatékonyabb a berendezés.
 

Hűtési, fűtési követelmények 2021-től
 

Az új építésű ingatlanok csak úgy kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha megfelelnek a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásainak, vagyis minimum BB besorolással rendelkeznek.

kisokos-300x140.png

Hazánkban az épületek fűtési és hűtési rendszereinek kialakítása során 2021-től kötelezően figyelembe kell venni az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendeletet. A cél az energiahatékonyság. Az új szabályozás alapján a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjét minden új építésű és a jelentős felújításon áteső, meglévő épületnek is el kell érnie. Használatbavételi engedély kizárólag ennek teljesülésekor adható.
 

Fűtés klímával, hőszivattyúval
 

Kedvezményes H tarifa az energiaszolgáltatótól
 

A fűtésre optimalizált klíma berendezések és hőszivattyúk más elven működnek, mint az elektromos radiátorok. Ez utóbbi az elektromos áramot egy fűtőszálon keresztül alakítja át hőenergiává, azaz 1 KW hőenergia 1 KW villamos energia árán keletkezik. Ezzel szemben a fűtésre alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami ennél akár ötször jobb hatásfokot biztosít.
 

A klímaberendezés egy levegő/levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti.

A klímában hűtőközeg van, egy vegyület, ami a környezettől felvett hő hatására átalakul cseppfolyós gáz halmazállapotba és fordítva, így alkalmas a hő elvezetésére, hűtésre és fűtésre egyaránt.
 

Hűtés üzemmódban a lakás meleg levegőjét a hűtőközeg lehűti, ami így felmelegedve gáz halmazállapotban távozik a kompresszorba, ahol ez a gáz összepréselődik és felhevül. Ez a forró és sűrű gáz a kinti közegbe kerülve leadja a hőenergiát és már lehűlt állapotban kerül vissza a rendszerbe, ahol a benti tér hűtését segíti.
 

Ugyanez a folyamat játszódik le fűtés során is, azonban ekkor a kompresszor segítségével a felhalmozott hőenergia a lakás levegőjét fogja fűteni. A klímával való fűtésnél a villamosenergia csak a rendszer működését biztosítja, nem pedig közvetlenül a hő előállításáért felel.
 

A folyamatosan emelkedő energiaárak és a velük járó környezetszennyezés világosan megmutatja, elérkezett az idő, hogy keressük az energiaszolgáltatás újabb formáit és megoldásait. A megújuló energiaforrások jelentik a jövőbe mutató megoldást.


A hőszivattyúk a környezetünkben ingyenesen rendelkezésre álló energiát képesek hatékonyan felhasználni épületeink fűtésére, hűtésére, melegvíz előállításra, így komfortigényeink kielégítésére.
 

Hőszivattyú típusok:

– levegő/víz,

– föld/víz,

– víz/víz.
 

Attól függően, hogy a hőszivattyú a környezet mely részéből vonja el az energiát, háromféle típust különböztetünk meg.
 

  • A levegős hőszivattyú (levegő/víz) a kültéri levegőt visszahűtve készíti a fűtésre és használati melegvíz felhasználásra is alkalmas melegvizet.

  • A vizes hőszivattyú (víz-víz) talajvízből, rétegvízből, tóból vagy patakvízből nyerheti az energiát.

  • A földes hőszivattyú (föld/víz) a talajba elhelyezett horizontális vagy vertikális zárt csőrendszerben keringő fagyálló segítségével nyeri ki az energiát a földből.
     

GEO és H tarifa
 

Amennyiben hőszivattyús fűtés mellett döntöttünk, lehetőségünk nyílik ún. “H” vagy GEO tarifát igényelnünk az áramszolgáltatóktól, ha a hőszivattyú hatékonysága egy előre meghatározott értéket elér.
 

A GEO tarifa kizárólag az ELMŰ-ÉMÁSZ területén, a “H” tarifa valamennyi áramszolgáltatónál elérhető kedvezményes árszabású villamosenergia.
 

A GEO tarifa egész évben igénybe vehető, azonban a szolgáltató a villamosenergia szolgáltatást naponta 2 alkalommal maximum 2 órára szüneteltetheti. Ez azt jelenti, hogy a 24 órából 20 órán keresztül biztosan rendelkezésre áll a kedvezményes tarifa mind télen, mind nyáron. Előnye, hogy a nyári hűtési időszakban is kedvezményes tarifával tudjuk lakásunk, házunk hűtését, fűtését biztosítani. Hátránya, hogy kizárólag a hőszivattyút üzemeltethetjük róla, a kiegészítő fogyasztókat (pl: szivattyú,) nem. További árnyoldala, hogy a naponta bekövetkező áramszünetről a hőszivattyú előre nem tud tájékozódni. Ennek következménye lehet a berendezés idő előtti meghibásodása, hiszen az elektronika és egyéb alkatrészek nem arra lettek tervezve, hogy gyakorta váratlanul megszüntessék a villamos oldali megtáplálást. A berendezések rendelkeznek automatikus újraindulás funkcióval, de ez nem arra szolgál, hogy folyamatosan kikapcsolásra kényszerítse a berendezést. Ez hosszútávon idő előtti meghibásodáshoz vezethet.
 

“H” tarifa esetén nem csupán a hőszivattyút, de a kiegészítő szivattyúkat, automatikákat is üzemeltethetjük a kedvezményes tarifáról. Előny továbbá, hogy nincs áramszünet, a szolgáltatás folyamatos, így nem kell tartanunk a berendezés korai meghibásodásától. Hátrányként említeném, hogy a kedvezményes díjszabás “csupán” a fűtési időszakban (október-április között) áll rendelkezésre, az ezen kívüli időszakban normál nappali áram díjszabással kerül elszámolásra a felhasznált energia.
 

Igényléssel kapcsolatos információkért forduljon az áramszolgáltatójához.

bottom of page